Germans Josep i Ramon Bonaplata

Josep i Ramon Bonaplata

                                                       Josep Bonaplata i Corriol

Josep Bonaplata i Corriol i Ramon Bonaplata van néixer a Barcelona l’any 1795.

Fills de Teresa Corriol Sala i Ramon Bonaplata i Roig, un fabricant d’indianes de Barcelona. La seva família, de classe mitjana, el va portar a estudiar a l’Escola Pia Sant Antoni. Van ser un dels pioners en la indústria tèxtil catalana.

El 1828 s’establí a Sallent (comarca del Bages), on va muntar una fàbrica de cotó amb telers mecànics ajudat per Joan Vilaregut i Bofarull. Tres anys més tard viatja a Anglaterra per documentar-se més profundament sobre el funcionament de les màquines i les indústries tèxtils.
Un any després, els seus germans Salvador, Ramon i Narcís Bonaplata, van incorporar-se al negoci.

Al novembre de 1833, va ser inaugurada la fàbrica ‘El Vapor’ (també coneguda com la ‘Fàbrica Bonaplata’), al carrer Tallers de Barcelona. Aquesta fàbrica, que va arribar a tenir 700 treballadors, va ser la primera d’ Espanya a mecanitzar totalment la producció de filats, teixits i estampats de cotó gràcies a la força del vapor.
Els treballadors ludites, que consideraven que la mecanització facilitaria l’acomiadament de molts d’ells, van incendiar la fàbrica la nit del cinc al sis d’agost de 1835. L’any 1838 va ser reconstruïda per un dels socis, Valentí Esparó i Giralt, i va ser dedicada a la foneria de metalls, convertida en ‘La Maquinista Terrestre y Marítima’.

Tanmateix, Josep Bonaplata, molt afectat, havia marxat el 1837 a Madrid, on va crear la foneria ‘Bonaplata, Sandford y Cía’. També va adquirir una finca agrícola a Llíria (València) i accions al canal de Tamarite de Litera (Osca). Malalt dels pulmons, va morir d’un atac d’asma a Bunyol (València) el 1843 mentre marxava cap a la seva finca a Llíria a fer repòs.

Deixa un comentari