Frederic Marès ( 1893-1991)

frederic mares i deulovolFrederic Marès Deulovol va ser un escultor català nascut el 18 de setembre de 1893 a Portbou, Girona. Al 1903, quan tenia 10 anys, va marxar amb la seva família a Barcelona, on es va establir.

Va realitzar els seus estudis de Belles Arts a l’Escola de la Llotja de Barcelona, on es va formar com a artista i va començar a treballar al taller de l’escultor modernista Eusebi Arnau. El 1913 viatjà a París pensionat per l’Ajuntament per seguir allà la seva formació. El 1919 realitza el seu primer monument a la ciutat de Barcelona i durant aquest primer període la seva obra se centra en la producció de retrats, escultures funeràries i nus femenins de caràcter noucentista.

Va participar en nombroses exposicions, tant individuals com col·lectives, la majoria a Espanya, tot i que algunes també a d’altres països. Ja en la Guerra Civil va col·laborar en la salvaguarda del patrimoni artístic del territori, i més endavant, al 1946, va ajudar en la restauració de les tombes reials del Monestir de Poblet.

El 1946 funda el Museu Frederic Marès a partir de les seves col·leccions, un museu que més endavant donarà a l’Ajuntament de Barcelona.

A partir del 1946 i fins al 1964 dirigeix l’Escola de Belles Arts de Barcelona, on havia estat professor i més endavant catedràtic. El 1960 passa a presidir també la Reial Acadèmia Catalana de les Belles Arts de Sant Jordi.

A la dècada dels 80 rep importants condecoracions a la seva obra, entre les quals destaquen la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, 1982, i el Premi Nacional de Belles Arts, 1983.

Mor a Barcelona el 16 d’agost de 1991, deixant en el seu testament un total de 32.000 peces per al Museu Frederic Marès, entre les quals hi ha escultures, pintures, retaules i objectes sentimentals. A més, va deixar a la ciutat de Barcelona un gran llegat d’escultures a diferents punts de la ciutat.

Deixa un comentari